Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ του σχολείου μας
"ΒΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ" - Τρίμηνη ερευνητική εφημερίδα του 2ου Γυμνασίου Γιαννιτσών

Σχολική χρονιά 2010-2011

Ο δημοσιογράφος δε γεννιέται, δημιουργείται. Η περιέργεια απέναντι στα ζητήματα της Ζωήςείναι έμφυτη στα παιδιά. Ένα κίνητρο και μία παρότρυνση αρκεί για να τη ενεργοποιήσει και να αρχίσει η σκέψη γύρω από τα "πως", τα "γιατί", τα "μήπως", να γίνει ροή λόγου και να αποτυπωθεί στο χαρτί εμπλουτίζοντας την οπτική των αναζητήσεων.

Μην αφήνεις τίποτε να πάει χαμένο. Πρέπει να γράφεις... να γράφεις... να γράφεις... Στο χαρτί, στην οθόνη, στο παγκάκι, στην χαρτοπετσέτα στην καφετέρεια, στο χαρτί περιτυλίγματος από το σάντουϊτς που πρόχειρα σε χορταίνει για να προλάβεις το γυμναστήριο, το φροντιστήριο καθώς τρέχεις να προλάβεις τη Ζωή.... Nα γραφεις... στο ημερολόγιο... στο άδειο περιθώριο των βιβλίων.... στο θρανίο!.... Να κάνεις τις σκέψεις λέξεις για να γίνουν στην πορεία πράξεις.

Μόνο μην παραιτηθείς του δικαιώματος να εκφράζεις δημόσια τη γνώμη σου, παντα δυνατά να δημιουργεί αντίλαλο... και να ταρακουνά τους Μεγάλους που βολεύτηκαν πίσω από την ακινησία τους και τα συμφέροντα....

Ο κόσμος, μάτια μου, αλλάζει με φωνή, δύναμη και πράξεις... Και όλες οι πράξεις ήταν σκέψεις που υλοποιήθηκαν!....

Παυλίδου Κάκια
Καθηγήτρια Πληροφορικής - Υπεύθυνη ΕφημερίδαςΣχολική χρονιά 2007-08

Σχολική χρονιά 2008-09
Συνέντευση από τον κλινικό ψυχολόγο κ. Μανωλέμη Διονύση
15 Νοεμβρίου 2008: Η συνάντηση είχε οριστεί από καιρό. Προετοιμαστήκαμε με βάση το καθιερωμένο πρόγραμμά μας, διατυπώνοντας ερωτήσεις και συντάσσοντας το ερωτηματολόγιο της συνέντευξης. Η ομάδα των μαθητών αρχικά αποτελούνταν από 8 άτομα. Μόλις μαθεύτηκε στους κύκλους των μαθητών η πρόθεσή μας να επισκευτούμε έναν ψυχολόγο, αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών που θέλησαν να συμμετάσχουν. Τελικά 13 μαθητές στις 5-11-2008 επισκέφτηκαν τον κ. Μανωλέμη Διονύση. Μετά το σύντομο χαιρετισμό απευθυνόμενη στον κ. Μανωλέμη του εξήγησα ότι έχουμε μία ώρα στη διάθεσή μας για τη συνέντευξη, τόση ώρα μπορούμε να καταγράψουμε στην κάμερα και δεν έχουμε πρόθεση να καταχραστούμε το χρόνο που μας διαθέτει...Η απόκρισή του ήταν άμεση, ειλικρινής και αιφνιδιαστική. "Θα ξεχάσουμε το φυλλάδιο με τις ερωτήσεις, θα ξεχάσουμε όσο μπορούμε το χρονοδιάγραμμα και θα ακολουθήσουμε το ένστικτό μας....".... Η αγωνία μου διήρκησε λίγα μόνο λεπτά, μέχρι που είδα τους μαθητές μου, τα παιδιά μου, να αφήνονται σε μία χειμαρρώδη συζήτηση, κι εμένα να γίνομαι μέρος αυτής, μη συνειδητοποιώντας ποιος παίρνει συνέντευξη από ποιόν.Η επίσκεψή μας και η εγκάρδια φιλοξενεία διήρκησε 2,5 ώρες. Η εμπειρία ήταν μοναδική. Επλίζουμε όχι ανεπανάληπτη και να έχουμε ξανά την ευκαιρία να ζήσουμε μία παρόμοια εμπειρία. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Μανωλέμη Διονύση και εγώ ευχαριστώ τα παιδιά μου, που μέσα από αυτά κλέβω κίνητρα για να προβληματίζομαι και να βλέπω τον κόσμο σφαιρικά. Οι μαθητές που συμμετείχαν είναι:
 • Τσάτσε Ανέστης - Τμήμα Γ4
 • Καραγκούνης Κυριάκος - Τμήμα Γ2
 • Σταμενίτου Ισιδώρα - Τμήμα Γ4
 • Πυριτίδου Βασιλεία - Τμήμα Γ3
 • Οβανισσιάν Σάββας - Τμήμα Β3
 • Σαρουσαββίδης Ηλίας - Τμήμα Β3
 • Παπαδόπουλος Κοσμάς - Τμήμα Β2
 • Σενικίδου Νικολέτα - Τμήμα Β3
 • Κεχαγιόγλου Άλκηστη - Τμήμα Α2
 • Κολυμπάρη Δήμητρα - Τμήμα Α2
 • Αμανατιάδου Ιφιγένεια - Τμήμα Α1
 • Πιρπιλίτση Αναστασία - Τμήμα Α4
 • Τσαούσογλου Μαρία - Τμήμα Α5


Με τη δημιουργικότητα και το κέφι μας να ανανεώνεται και να αναζητά διέξοδο διαφυγής, περιμένουμε δυναμικά να ξεκινήσει η νέα χρονιά και να δημιουργηθούν οι νέες ομάδες μαθητών για την εφημερίδα. Ελπίζουμε η πρωτοτυπία και η εμβάθυνση στα κοινωνικά ζητήματα να μας καθοδηγήσουν στο έργο μας.Σχολική χρονιά 2007-08
Παρουσίαση της Εφημερίδας μας
15 Μαΐου 2008:Στα πλαίσια της ημερίδας παρουσίασης Πολιτιστικών προγραμμάτων και προγραμμάτων Αγωγής Σταδιοδρομίας το σχολείο μας παρουσίασε την σχολική μας εφημερίδα. Η ομάδα των μαθητών που ανέλαβε την παρουσίαση ήταν:
 • Σαΐρογλου Θοδωρής - Τμήμα Γ4
 • Παπαναρέτου Εβίτα - Τμήμα Γ4
 • Παναγιωτίδης Τραϊανός - Τμήμα Γ3
 • Λουκίδης Παναγιώτης - Τμήμα Γ3
 • Παπαπαναγιώτου Χαρούλα - Τμήμα Γ4
 • Παπαχρήστου Εύα - Τμήμα Γ4
Οι μαθητές παρουσίασαν τους λόγους που οδήγησαν τη δημοσιογραφική ομάδα να ασχοληθεί με τη δημιουργία του φύλλου, καθώς και τους τρόπους προσέγγισης των θεμάτων που οι ίδιοι οι μαθητές επιλέγουν. Οι μαθητές τόνισαν πως τα κεντρικά άρθρα της εφημερίδας περιέχουν το στοιχείο της έρευνας. Οι μαθητές δημιουργούν ερωτηματολόγια, τα οποία μοιράζουν και έπειτα ακολουθεί η επεξεργασία των απαντήσεων. Έτσι μέσα από το δείγμα που έχουμε στα χέρια μας προσπαθούμε αν προσεγγίσουμε σφαιρικά το κάθε θέμα. Τέλος, τα παιδιά παρέθεσαν τις εντυπώσεις τους από την εμπειρία αυτή. Ανέφεραν πως έμαθαν να λειτουργούν και να δουλεύουν ομαδικά, να παίρνουν συνεντεύξεις (δημιουργώντας ένα εύστοχο ερωτηματολόγιο προς τον επαγγελματία στον οποίο απευθύνονται), να συντάσσουν ένα άρθρο, και τους ενθουσίασε η δυνατότητα ύπαρξης ενός ΒΗΜΑΤΟΣ από το οποίο μπορούν να πουν τη γνώμη τους και να ακουστεί στην κοινωνία της πόλης μας.

Συνέντευξη από τη Γιώτα Φλήρη - Φιλόλογο και θεατρική συγγραφέα
Απρίλιος 2008:Στην καθημερινή μας συναναστροφή τυχαίνει η εύνοια της ζωής να μας φέρει κοντά σε ανθρώπους που ακτινοβολούν. Είμαστε τυχεροί που μπορούμε με βλέμμα παιδικό να διακρίνουμε αυτό το φως. Η Γιώτα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας να της πάρουμε συνέντευξη, ώστε να μπορέσει να μεταγγίσει λίγη από τη θετική της ενέργεια και την αισιοδοξία της - μέσω της εφημερίδας μας - σε όποιον κρατήσει αυτό το φύλλο στα χέρια του. Η χαρά μας πολλαπλασιάστηκε όταν διαπιστώσαμε πως και τα παιδιά που ανήκουν στη θεατρική ομάδα της Γιώτας εκπέμπουν την ίδια ζωντάνια με την καθοδηγήτριά τους στον μαγικό κόσμο του θεάτρου. Λείπουν συνεντεύξεις μαθητών από την απίθανη εμπειρία τους, οι εντυπώσεις ειπώθηκαν off the record. Σας υποσχόμαστε πως θα υπάρξει και συνέχεια.

Συνέντευξη από την Ολυμπιονίκη του Tαe Kwon Do Έλλη Μυστακίδου
Μάρτιος 2008: Συνεχίζοντας τη δραστηριοποίησή μας για τη συλλογή υλικού για την εφημερίδα του σχολείου μας μία ομάδα μαθητών πήρε συνέντευξη από την Ολυμπιονίκη μας Έλλη Μυστακίδου. Οι ερωτήσεις εστίασαν τόσο στις υψηλές διακρίσεις της, όσο και στις θυσίες που χρειάστηκε να κάνει, στο όραμα που απαιτείται να έχει ένας αθλητής που στοχεύει ψηλά και στα απερίγραπτα συναισθήματα που βιώνει ο αθλητής όταν ανταμείβονται οι κόποι του στην απονομή μεταλλίων από μεγάλες διοργανώσεις, όπως Παγκόσμιοι και Ολυμπιακοί Αγώνες. Ευχόμαστε καλές επιτυχίες και καλή δύναμη στη δύσκολη συνέχεια.Η συνέντευξη θα δημοσιευθεί στο 3ο φύλλο της εφημερίδας μας που θα εκδοθεί το Μάιο 2008.

Συνέντευξη από τον προπονητή TaeKwonDo κ.Γιάννη Γαβριηλίδη
Ιανουάριος 2008: Στα πλαίσια συλλογής υλικού για τη σχολική μας εφημερίδα μία ομάδα μαθητών ενέλαβε να πάρει συνέντευξη από τον κ. Γαβριηλίδη Γιάννη, προπονητή του TaeKwonDo του Συλλόγου ΦΙΛΙΠΠΟΣ Γιαννιτσών.Μαθητές του σχολείου που είναι και αθλητέςτου TaeKwonDo, προσπάθησαν να προσεγγίσουν το άθλημα μέσω του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της προοπτικής να ακολουθήσουν μελλοντικά τα βήματα του δασκάλου τους. Ο κ. Γαβριηλίδης μας παρουσίασε τις δυσκολίες της θέσης του προπονητή, αλλά περισσότερο εστίασε στις χαρές που αποκομίζει παρακολουθώντας την πρόοδο των αθλητών του, και ιδιαίτερα της γυναίκας του Έλλης Μυστακίδου, η οποία έχει ήδη κατακτήσει πολύ υψηλές διακρίσεις στο άθλημα και στοχεύει ακόμη ψηλότερα στους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια, καλό κουράγιο και καλές επιτυχίες. Η συνέντευξη θα δημοσιευθεί το Μάρτιο 2008 στην εφημερίδα μας στη στήλη που αφορά το Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό.

Συνέντευξη από ένα chef
Νοέμβριος 2007: Στα πλαίσια συλλογής υλικού για τη σχολική μας εφημερίδα μία ομάδα μαθητών ενέλαβε να πάρει συνέντευξη από τον κ. Σαββίδη Μανώλη, υπεύθυνο της κουζίνας γνωστού εστιατορίου της πόλης μας. Στόχος της συνέντευξης ήταν η σφαιρική προσέγγιση του επαγγέλματος του μάγειρα. Η συνέντευξη θα δημοσιευθεί το Δεκέμβριο 2007 στην εφημερίδα μας στη στήλη που αφορά το Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό.


Σχολικό έτος 2006-07
Επίσκεψη στο Δήμαρχο Γιαννιτσών
Στις 30-4-2007 ημέρα Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη μιας ομάδας μαθητών (από το δυναμικό της εφημερίδας του σχολείου μας) στο Δήμαρχο. Η επίσκεψη είχε στόχο να παραδόσουν τα παιδιά ένα γράμμα στο Δήμαρχο με το οποίο ζητούν τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης χαρτιοιύ στο χώρο του σχολείου μας. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη διαδικασία που ακολουθείται για την ανακύκλωση χαρτιού, καθώς και για τα μέτρα που θα λάβει ο Δήμος μας για την αντιμετώπιση πιθανής λειψυδρίας μέσα στο καλοκαίρι. Αντίστοιχο άρθρο για την επίσκεψη θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα του σχολείου μας που αναμένεται στις 14 Μαΐου 2007.